Nutrigjenetika

Zbulimi i lëndëve ushqyese të mia

Në vitet e fundit, njerëzit kanë filluar të interesohen shumë për testimin gjenetik, dhe megjithëse Shtetet e Bashkuara dhe Anglia janë ato që filluan të interesohen për të dhe tani po udhëheqin rrugën, shumë kombe të tjera e kanë kuptuar dobinë të këtij lloji të testit, i cili përveç një metode diagnostikuese është mbi të gjitha një strategji parandaluese për të siguruar një gjendje optimale shëndetësore, veçanërisht nëse zbatohet për një grua shtatzënë. Në këtë artikull, do të raportohet dëshmia anonime e një personi i cili bëri një provë ELGENETIX, në të cilën analizohen 21 gjene ushqyese, dmth gjene që lidhen me ushqimin. Rezultatet e testit gjenetik ju lejojnë të bëni zgjedhje të mençura ushqyese që ndikojnë pozitivisht në pasqyrën e përgjithshme të shëndetit. Për arsye të privatësisë personi që ka marrë testin ELgenetix do të mbetet anonim dhe për lehtësi ne do ta quajmë atë Z. Rossi. Më poshtë do të raportohet historia e rezultateve të testit të tij, me këshillat përkatëse ushqyese.

Z.Rossi

Elgenetix më testoi për gjenin CYP1A2, një enzimë citokrom P450 që përfshihet në procesin e eleminimit të toksinave që përmbahen në ushqim. Unë jam AA për polimorfizmin rs762551, kjo do të thotë që unë kam një enzimë shumë efikase që e bën të vështirë tretjen e mishit dhe peshkut të gatuar në temperatura të larta, me prodhimin e metabolitëve toksikë. Prandaj duhet të zvogëloj konsumin e mishit dhe peshkut të pjekur në skarë, sepse me këtë ose forma të tjera të ngjashme të gjenerimit prodhohen toksina. Në periudhën e verës, gjatë së cilës konsumimi i mishit të pjekur në skarë ose peshkut të pjekur në skarë është i shpeshtë, kjo mund të kompensohet duke rritur marrjen e substancave me veprim antioksidant; këshilla është edhe më e vlefshme nëse mendoj se rezultatet e testit gjithashtu tregojnë një prani të pakët të enzimës SOD2 brenda qelizave; Kjo proteinë, e cila përbën mbrojtjen e parë të trupit kundër radikalëve të lirë, në fakt shoqërohet me një polimorfizëm (rs4880) që përcakton lokalizimin qelizor të enzimës: aleli C mban enzimën brenda mitokondrisë, ndërsa aleli T përcakton një prani më të lartë të enzimës në citoplazmë dhe për këtë arsye rrit aktivitetin e saj të përgjithshëm antioksidant. Duke pasur një gjenotip CC, unë jam në një situatë të mangët dhe për këtë arsye duhet të plotësoj dietën time me vitamina A, C dhe E, ndërsa aleli T përcakton një prani më të lartë të enzimës në citoplazmë dhe për këtë arsye rrit aktivitetin e saj të përgjithshëm antioksidant. Duke pasur një gjenotip CC, unë jam në një situatë të mangët dhe për këtë arsye duhet të plotësoj dietën time me vitamina A, C dhe E. ndërsa aleli T përcakton një prani më të lartë të enzimës në citoplazmë dhe për këtë arsye rrit aktivitetin e saj të përgjithshëm antioksidant. Duke pasur një gjenotip CC, unë jam në një situatë të mangët dhe për këtë arsye duhet të plotësoj dietën time me vitamina A, C dhe E.

Testi Elgenetix gjithashtu analizon 4 gjene që mund të ndikojnë në nivelet e trigliceridit dhe kolesterolit: APOC3, LPL, APOA1 dhe ADH1C. Gjeni im APOC3 ka një polimorfizëm rs5128 me gjenotipin CC: kjo më siguron, sepse ky gjenotip nuk shoqërohet me nivele të larta të triglicerideve. Sidoqoftë, gjenotipi im CC në polimorfizmin rs328 të gjenit LPL më çon të kem më pak kolesterol “të mirë” dhe më shumë trigliceride. Për fat të mirë, gjeni APOA1 ka një polimorfizëm gjenotipi GA, i shoqëruar me një rritje të moderuar të niveleve të kolesterolit “të mirë” (HDL). Për më tepër, në sajë të një variacioni Ile / Val, të përcaktuar nga polimorfizmi rs698 në gjenin ADH1C, unë kam një kartë të rëndësishme për të luajtur në këtë betejë: Unë mund të përfitoj nga pirja e alkoolit në sasi të moderuar, pasi prania e valinës lidhet me nivelet e kolesterolit të mirë pas marrjes së alkoolit. Sidoqoftë, nuk mund ta ekzagjeroj sepse prania e Isoleucinës në alelin tjetër e bën enzimën më pak efikase në metabolizimin e alkoolit.

Jam i lumtur që dhashë testin Elgenetix. Kam mësuar shumë gjëra në lidhje me funksionimin e organizmit tim, dhe kjo do të jetë shumë e dobishme për mua të ndjek një dietë dhe mënyrë jetese që është më e përshtatshme për kodin tim gjenetik. Përveç Elgenetix, ka kompani të shumta që ofrojnë teste ushqyese gjenetike, dhe ju mund të keni dëgjuar për shumë prej tyre tashmë; duke ndjekur përvojën time personale unë mund t’ju them se kam pasur rezultate të shkëlqyera duke vënë në praktikë indikacionet e gjetura në testin Elgenetix sepse konstatoj se kombinimi i këtyre 21 mutacioneve dhe një ekipi shëndetësor i specializuar në lëndë gjenenetike është një përzierje e jashtëzakonshme për një mënyrë jetese korrekte. Një këshillë tjetër që mund t’ju jap është të kërkoni sa më shumë informacion dhe të mos lejoni që të mashtroheni nga njerëzit që bëjnë premtime absurde. Fatkeqësisht, ata shesin veten edhe në internet dhe në shumë site të mira zbritjeje, analiza absolutisht të rreme të ADN-së. Rregulli i përgjithshëm që duhet mbajtur parasysh është se kompanitë më transparente janë edhe ato më të besueshme.

 Klikoni në ikonën për të kërkuar një SHEMBULL të testit ELGENETIX.