Intoleranca ndaj laktozës

Intoleranca ndaj laktozës, intoleranca ndaj qumështit dhe produkteve të qumështit: sëmundja e përhapur

Shumica e subjekteve alergjikë ndaj polenit, përbërjeve dhe shumë të ekspozuar ndaj simptomave të intolerancës ushqimore, vuajnë nga një sëmundje më intime dhe shpesh e diagnostikuar gabimisht: intolerancën ndaj qumështit. Ndryshe nga intoleranca ndaj laktozës, intoleranca e qumështit dhe nënprodukteve është një sistem shumë më i gjerë dhe më i përgjithësuar i ndërhyrjeve në ushqim, por gjithashtu më i thellë dhe më kompleks klinikisht në zgjidhjen e tij.

Le të fillojmë duke dalluar një patologji që nuk konsiderohet brenda fushës së intolerancës ushqimore, sepse është një enzimopati e vërtetë: intolerancë ndaj laktozës. Kjo intolerancë, e thirrur në mënyrë të papërshtatshme për vite me radhë, është një grup simptomash që mund të ndodhin në subjekte që kanë pamundësinë e tretjes së laktozës, sheqerit kryesor që përmbahet në qumësht, i shkaktuar nga mungesa e laktazës, enzimës që ndan laktozën. në sheqerna më të thjeshtë dhe që nga ana e tyre absorbohen nga trakti gastrointestinal.

Jo të gjithë njerëzit që kanë një mungesë të laktazës zhvillojnë simptoma të rëndësishme klinikisht, por ata që i zhvillojnë ato quhen “intolerantë ndaj laktozës”.

Intoleranca ndaj laktozës tek të rriturit është shumë e zakonshme në Shtetet e Bashkuara, një nga qytetërimet më të industrializuara dhe me shkallën më të lartë të mbipeshes, deri në 22% e të rriturve preken nga intoleranca ndaj laktozës, ndërsa Evropianët e Veriut kanë prevalencën më të ulët (rreth 5 %) ka shumë të ngjarë sepse njerëzit janë më të vëmendshëm ndaj kombinimeve të ushqimit dhe praktikojnë mënyra më të shëndetshme jetese.

Në Evropën Qendrore numri i subjekteve intolerantë ndaj laktozës është rreth 30% dhe në Evropën Jugore është afër 70%, si për hispanikët dhe hebrenjtë. Nga ana tjetër, nuk ka dallime të konsiderueshme të incidencës midis dy gjinive. Shprehja dhe aktiviteti i laktazës fillojnë të bien në shumicën e njerëzve rreth moshës 2 vjeç me një reduktim progresiv të programuar gjenetikisht, por simptomat e intolerancës së laktozës rrallë zhvillohen para moshës 6 vjeç, prandaj është e nevojshme që një fëmijë para moshës gjashtë vjeç të kryejë dhe të respektojë një test Junior të intolerancës ushqimore siç është BioTest i laboratorëve Daphne Lab sepse eliminimi i atyre ushqimeve që predispozojnë ndaj alergjive dhe intolerancës ndaj qumështit shumë nga simptomat dhe sëmundjet pasuese në moshën e vjetër çrrënjosen para se ato të shfaqen madje.

Simptomat e intolerancës së laktozës.

Simptomat më të zakonshme dhe të përhapura të intolerancës ndaj laktozës siç janë ato të intolerancës ndaj qumështit shpesh ngatërrohen dhe mbivendosen. Dhimbje jo-fokale dhe jo-specifike gastrointestinale, dhimbje barku, fryrje barku, jashtëqitje të holluar me ujë dhe acid diarre, etj.

Vlerësohet se vetëm 250 ml qumësht në ditë do të ishte e mjaftueshme për shfaqjen e simptomave të intolerancës ndaj laktozës.

Studimet mbi fillimin e intolerancës ndaj laktozës sugjerojnë që tiroksina mund të nxisë shprehje të zvogëluar të laktazës në adoleshencë, ndërsa hidrokortizoni duket se rrit nivelet e laktazës.

Terapitë e modulimit metabolik në epokën e rritjes mund të parandalojnë shfaqjen, në moshën e rritur, të të gjitha simptomave të bezdisshme të tretjes së dobët të laktozës. Edhe foshnjat e parakohshme që kanë një mungesë të pjesshme të laktazës për shkak të papjekurisë së zorrëve, shprehja enzimatike mund të nxitet nga marrja e qumështit; megjithatë, kjo nuk është e mundur në lindjet termike ose tek të rriturit pasi duket se laktaza është një enzimë jo e induktueshme.

Në fetus aktiviteti i laktazës rritet nga tremujori i 3-të e tutje, duke arritur shprehjen e tij maksimale në lindjen e të porsalindurit. Kjo është arsyeja pse foshnjat para lindjes së fëmijëve kanë nivele më të ulëta fiziologjike të laktazës sesa foshnjat me terma të plotë, 40% e atyre që kanë lindur në javën e 34-të kanë zhvilluar një aktivitet më të madh dhe më të mirë të enzimës laktaze.

Për të shmangur dhe parandaluar shfaqjen e simptomave të intolerancës ndaj laktozës, është një ide e mirë të kryeni një test të intolerancës ushqimore Thema 400 çdo dy vjet dhe të eleminoni vetëm ushqimet nga grupi “qumështor” për 60 ditë, dhe pastaj t’i rivendosni ato me një reduktim të duhur të programit.

Testi Thema 400 dhe Thema Junior, intoleranca pediatrike, tregohet për subjektet që vuajnë nga simptomat e intolerancës ndaj laktozës, por që kanë rezultuar negativë në testin e Frymës ose që, megjithëse janë pozitivë në testin e laktozës, kanë nevojë për një protokoll shkëputjeje dhe një dietë në përpjesëtim me gjendja e sëmundjes së laktazës. Kjo në mënyrë që të merremi më mirë me patologjinë e bezdisshme dhe paaftësuese të intolerancës së laktozës, për të jetuar më mirë në shoqëri dhe për të mos hequr dorë nga të gjitha shijet e kuzhinës që shumë shpesh subjektet intolerante duhet domosdoshmërisht të privojnë veten në tryezë në shoqërinë e miqve dhe të afërmve.

Daphne Lab po zhvillon gjithashtu një shtesë ushqimore të vaksinës për të gjithë ata që vuajnë nga intoleranca ndaj laktozës përmes një teknologjie unike dhe një dozë të synuar që siguron një rifutje të qumështit dhe ushqimeve të qumështit që ishin më parë të paprekshme.

Nëse dëshironi të merrni më shumë informacion mbi metodat tona të testimit për intolerancën e qumështit dhe laktozës ose të kërkoni testin, na kontaktoni.

  Klikoni në ikonën për të kërkuar një SHEMBULL të testit të INTOLERANCËS GJENETIKE TË LAKTOZËS.

Shikoni BIBLIOGRAFINË